- 1 zak kroketjes
- 2 eendenborstfilets op kamertemperatuur
- 3 peren
- 2 el sucre de canne
- 8 stronkjes witloof
- 200 ml rundfond
- 100 ml cognac
- 2 el perensiroop
- 1 geut room
- bruine roux
- Maak aan de velkant van de eend met een scherp mes een ruitvormige inkeping in het vel, niet gans door de vel heen snijden. Kruid de eend met pezo.
- Zet een pan op het vuur en verhit de pan. Leg de eend met velkant naar onder in de pan en bak ongeveer een zes minuten aan. Draai om en bak nog een 4 minuten. Haal ze uit de pan en draai in aluminiumfolie. Laat het vlees 15 minuten rusten.
- Schil de peren en verwijder het klokhuis, snij in partjes en stoof ze zachtjes aan in 1 el suiker en 1 el water.
- Maak de saus: Giet het vet uit de pan van de eend en blus de pan met de cognac, laat eventjes inkoken. Doe er nu de fond en de perensiroop bij. Roer goed los en laat weer wat inkoken. Voeg een geutje room toe, kruid wat bij met pezo en dik eventueel wat in met de bruine roux.
- Bak de kroketjes mooi bruin.
- Snij het vlees in plakjes.
- Dresseer de borden: Leg op elk bord enkele plakjes eend met wat saus, de peertjes, het witloof en de kroketjes.
Dit is zeker en vast een feestelijk gerechtje en voor iedereen haalbaar om te maken.
Je kan het vlees naar smaak bakken: roder of wat minder rood. Het vlees moet wel altijd rusten zodat de sappen zich weer terug kunnen verdelen.
Ook haal je het vlees voor het bakken zeker een uur op voorhand uit de frigo, het moet op kamertemperatuur zijn.
Ik heb dit keer kroketjes gebruikt voor de airfryer.