- 500 g ongepelde grijze garnalen pellen
- 2 ajuinen fijn gesneden
- 3 teentjes look fijn gesneden
- 4 takken witte selder in blokjes
- 2 wortels in blokjes
- 1 rode paprika in stukjes
- 4 takjes verse tijm
- 2 blaadjes laurier
- pezo
- 100 ml cognac
- 1 klein potje schaaldierenfond
- 1 steranijs
- cayennepeper
- zacht paprika poeder
- 70 g tomatenpuree
- 2 l water
- 200 ml room
- bieslook
- Doe goed wat olijfolie in een pan en verhit. Bak hierin de garnaalpantsers op hoog vuur. Giet er de cognac bij en flambeer van het vuur af. Geeft nogal een hoog vuur, dus let op!!!!
- Doe in een kookpot wat olijfolie en stoof er de uien en de look in aan.
- Voeg de selder, wortels en paprika toe en stoof mee aan. Doe er ook tijm en laurier bij.
- Voeg de pantsers bij de groentjes, samen met steranijs, paprikapoeder en cayennepeper.
- Doe er het tomatenpuree bij en laat even meebakken.
- Bevochtig met de schaaldierenfond en het water. Laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen onder deksel.
- Haal de tijm, steranijs en laurier uit de soep en mix de soep met de staafmixer. Haal de soep door een fijne zeef.
- Klop de room lobbig. Snipper de bieslook fijn.
- Schenk de soep in mooie kommen en werk af met de opgeklopte room, grijze garnalen en de bieslook.
Een feestelijk soepje.
Gooi nooit je garnaalpantsers weg, je kan ze zeer makkelijk bewaren in de vriezer.
Zelf garnaaltjes pellen is echt ontspannend. Bovendien zijn ze zoveel lekkerder dan de gepelde versie. Gewoon eens proberen, je zal me gelijk moeten geven.
Alhoewel, mijn ventje wil ze alleen als ik ze voor hem pel...
PS. Lobbige room ziet eruit als yoghurt (of bodylotion...)