Ingrediënten
De gehaktballetjes
- 300 g gemengd gehakt
- 1 sneetjes wit brood zonder korst
- 45 g Griekse yoghurt
- 2 takjes tijm de blaadjes
De saus
- 1 ui in ringen gesneden
- 1 flesje donkere Achelse trappist
- 1 el Luikse stroop
- bruine roux
De snijboontjes
- 500 g snijboontjes fijn gesneden
- 1 grote sjalot fijn gesnipperd
- 1 teentje look
- 2 takjes tijm enkel de blaadjes
De puree
- 4 à 5 bintjes per persoon
- 1 geut melk
- 1 noot boter
- pezono
Porties: personen
Instructies
De gehaktballetjes
- Besmeer de boterham met de Griekse yoghurt en laat wat intrekken.
- Doe de boterham bij het gehakt samen met de tijmblaadjes en een beetjes pezo. Meng het gehakt goed onder elkaar en rol er 6 balletjes van.
- Bak ze mooi bruin in een pan met wat boter.
De saus
- Doe nu bij de gehaktballetjes de uiringen en bak kort mee aan. Blus met het bier en laat even inkoken.
- Roer er de Luikse stroop onder en laat afgedekt 15 minuitjes sudderen.
- Breng de saus op smaak met pezo en bind ze verder met bruine roux.
De snijboontjes
- Stoof de sjalot en de look aan in wat boter. Voeg de snijboontjes en de tijmblaadjes toe. Laat ze op een zacht vuurtje gaar stoven. Voeg indien nodig een beetje water toe. Kruid met pezono.
De puree
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en stamp ze fijn met een noot boter en een geut melk. Kruid met pezono. Roer mooi smeuïg met de garde.
- Schep de balletjes, de saus, de snijboontjes en wat puree op de borden en serveer.
Notities
Winters gerechtje met een zoete toets.