Gentse waterzooi
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Gentse waterzooi
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Ingrediënten
  • 1 kleine kip
  • 1 prei
  • 2 wortels
  • 2 takken selder
  • 1 ui
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • 100 ml room
  • 1 eidooier
  • verse peterselie afwerking
  • 6 vastkokende aardappelen
  • pezo
  • boter
Porties: personen
Instructies
  1. Spoel de kip onder koud stromend water.
  2. Maak de bouillon: Snij het groen van de prei grof, 1 tak selder grof gesneden en de ui grof gesneden Doe deze samen in een grote kookpot met de tijm en het laurierblad. Zet onder met koud water en breng aan de kook, kruid goed met pezo. Laat de kip er 30 minuten in garen. Laat ze af wat afkoelen in de bouillon.
  3. Snij de prei, de wortels en de selder in lucifers. Kook ze elk afzonderlijk zeer kort in gezouten water, ze moet nog bite hebben. Haal de groentjes eruit met een schepspaan, zo kan je het water hergebruiken. Spoel de groentjes direct onder koud stromend water.
  4. Kook de aardappelen beetgaar in gezouten water.
  5. Haal de kip uit de bouillon en snij ze mooi van het karkas. Verwijder het vel. Gebruik vooral de borst!
  6. Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat drogen op het vuur. Voeg er nu de gezeefde bouillon aan toe, ongeveer een liter. Laat goed doorkoken, moet de dikte hebben van een dikke gebonden soep.
  7. Meng het eigeel met de room.
  8. Laat boter smelten in een pan en warm hier de aardappeltjes in op.
  9. Giet de saus over de groentjes en de kip en warm nog eens goed door. Neem saus tot alles mooi onder staat, de rest kan je invriezen. Roer nu van het vuur de room eronder. Proef en kruid indien nodig nog bij met pezo.
  10. Schep in diepe borden en leg er drie aardappeltjes bij, werk af met wat peterselie.
Notities

Typisch Gents gerecht, wordt als hoofdgerecht gegeten maar het ziet eruit als een maaltijdsoep.

 

 

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne