Gevulde fazantfilets met paddenstoelenroomsaus en wintergroentjes
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Gevulde fazantfilets met paddenstoelenroomsaus en wintergroentjes
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Vulling fazant
  • 4 fazantenfilets
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 teentje look geperst
  • 250 g champignons in brunoise
  • 3 takjes tijm blaadjes afgeritst
  • olijfolie
  • pezo
  • 150 g spekblokjes
  • 1 rambol met noten
  • 4 plakjes serranoham
Saus
  • 200 g champignons in kwartjes
  • 300 ml culinaire room
  • 4 el cognac
  • boter
  • 2 el mosterd van Devos&Lemmens
  • 100 ml gevogelte fond
  • pezo
Groentjes
  • 1/2 bloemkool
  • 400 g prinsessenboontjes
  • 5 raapjes
  • 4 dikke wortels
  • 3 teentjes look
  • 3 takjes rozemarijn
  • pezo
  • olijfolie
  • verse kroketjes Delhaize
Porties: personen
Instructies
Groentjes
  1. Maak al de groentjes zuiver en verdeel ze in stukjes naar keuze. Stoom elke groente apart beetgaar en verfris direct onder koud stromend water. Laat goed uitlekken en doe ze allemaal samen in een ovenschaal tot verder gebruik.
De saus
  1. Verhit de boter in een pan en bak de champignons mooi goudbruin, kruid met pezo. Voeg de cognac toe en flambeer van het vuur af of zorg ervoor dat zeker je dampkap UIT staat! Voeg de fond toe en laat tot de helft inkoken. Roer de mosterd er onder en voeg de room toe. Laat inkoken tot saus dikte. Breng verder op smaak met pezo.
Voorbereiding vlees
  1. Prak de rambol in een kom. Bak de spekblokjes krokant in een droge pan. Meng de spekblokjes onder de rambol. Bak in de pan van het spek de ui aan met de look, voeg de champignons toe en kruid met pezo en de tijmblaadjes. Meng alles onder de rambol. Snij de fazant langs de zijkant in kruid met pezo, vul de fazant met het kaasmengsel en plooi dicht. Kruid ook de buitenkant met pezo. Leg een lapje serranoham rond de fazant en bind op met keukentouw. Leg het vlees in een ovenschaal met een geutje olijfolie.
Afwerking
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schuif het vlees ongeveer 30 minuten in de oven, het vlees moet doorbakken zijn. Dit hangt af van de dikte van de filets.
  3. Kruid de groentenschotel lichtjes met pezo, de drie geplette teentjes look en de takjes rozemarijn. Giet er een goede geut olijfolie over. Schuif de groentjes 20 minuutjes in de oven..
  4. Verwarm de saus.
  5. Bak kroketjes.
  6. Dresseer de borden: plaats wat groentjes, kroketjes en een stukje fazant op het bord. Giet er van de overheerlijk champignonsaus over.
Notities

Dit is een feestelijk gerecht.

Je kan zeer veel op voorhand doen. Op het moment zelf schuif je alles in de oven, bak je de kroketjes en warm je de saus terug op. Relaxen tijdens de feestdagen!

Dit jaar heb ik mijn verse kroketjes bij de Delhaize gekocht. Ze waren zeer lekker en ik heb mij heel wat werk bespaard.

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne