Groenekool stamppot met spek en rookworst
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Groenekool stamppot met spek en rookworst
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Ingrediënten
  • 8 aardappelen
  • 1 pakje groenekool fijn gesneden
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 100 g spekblokjes in plakjes
  • 1 rookworst
  • 1 noot boter
  • pezono
  • 1 1 geut melk
  • pickles of mosterd voor de liefhebbers
Porties: personen
Instructies
  1. Was de groene kool goed.
  2. Zet een grote pot water op met wat zout en bicarbonaat, breng aan de kook. Doe er de groene kool in en laat kort koken, moet wel gaar zijn! Giet af en spoel met ijskoud water. Duw het overtollige vocht eruit.
  3. Stoof de ui gaar in wat boter, ze mogen niet kleuren. Doe de ui en de groen kool samen in een hoge maatbeker en mix glad. Doe deze weer in het steelpannetjes. We warme dit straks kort weer op.
  4. Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet af en stamp fijn.
  5. Warm nu kort de groentjes op en doe ze bij de aardappelen. Roer ze eronder met een geut melk en een klontje boter. Kruid het geheel goed af met pezono.
  6. Bak het spek krokant in een droge pan en haal ze eruit.
  7. Doe in dezelfde pan wat boter en bak hier kort de rookworst schijfjes in.
  8. Schep in diepe borden de mooie fel groen puree met daarop de rookworst en de spekblokjes. Werk af naar smaak met wat pickles of mosterd.
Notities

Echte winterkost uit grootmoeders tijd, maar wat kan dat toch smaken en we eten dan steevast te veel!!!

Mijn grootmoeder zou super blij zijn om te zien dat we dit nog steeds met veel liefde klaarmaken en zeker opeten, trouwens lievelingsgerechtje van mijn broer!

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne