- 1 lamskroon
- 2 el boter gesmolten
- 1 handje peterselie fijn gehakt
- 2 takjes dragon fijn gehakt
- 3 blaadjes salie fijn gehakt
- 1 handje bieslook fijn gehakt
- 1 teentje look geperst
- 2 koffielepels granenmosterd
- 2 el paneermeel
- pezo
- 1 ui fijn gesnipperd
- 1 geut porto
- 200 ml rundsfond bokaal
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje salie
- bruine roux
- room naar smaak
- 10 krieltjes
- olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 teentjes look
- Himalaya zout
- 400 g snijboontjes
- 6 worteltjes met loof
- 2 handjes diepvries erwtjes
- Kruid het vlees met pezo en korst het kort aan in een kleefpan met boter. Gewoon om kleur te geven aan het vlees, het wordt verder gegaard in de oven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de kruidenkorst: meng alle ingrediënten voor de kruidenkorst onder elkaar en kruid met pezo. Smeer het mengsel uit op een vel bakpapier en plooi dit dicht. Laat het enkele minuten opstijven in de diepvries, dit duurt niet lang!
- Haal het uit de vriezer en verwijder het papier, leg de kruidenkorst op het vlees. Leg het vlees in een ovenschaal. Pak de beentjes in met aluminiumfolie, zo verbranden ze niet.
- Het vlees moet 20 minuten in de oven. Haal het vlees uit de oven en laat nog 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij het vlees in koteletjes.
- Kook de krieltjes beetgaar in gezouten water.
- Doe ze in een ovenschaal met de tijm en de rozemarijn. Plet de teentjes look erbij en kruid met zout. Besprenkel met wat olijfolie.
- De krieltjes moeten 25 minuten in de oven.
- Stoof de ui glazig in wat boter en blus met de porto. Laat eventjes inkoken.
- Doe er de fond, salie en rozemarijn bij. Laat het geheel inkoken.
- Proef de saus en kruid indien nodig bij. Dik eventueel wat in met bruine roux en naar smaak wat room.
- Kook de erwtjes beetgaar in gezouten water en spoel onmiddellijk onder koud stromend water.
- Maak de worteltjes zuiver, maar laat ze heel met een beetje loof eraan. Kook ze beetgaar in gezouten water. Spoel ze direct onder koud stromend water.
- Maak de snijbonen zuiver en snij in stukjes, stoom ze gaar en spoel onder koud stromend water.
- Bak de groentjes kort op in een pan met wat boter en kruid ze met pezo.
- Leg op de borden wat groentjes met daarop een drietal koteletjes, nappeer met de saus en leg er wat krieltjes bij.
Dit is een typisch Paasgerecht, Super lekker door al die verse kruiden.
Zorg ervoor dat het vlees zeker rosé of zelfs nog rood is vanbinnen, doorbakken is dit echt niet lekker! En zonde van zo een lekker stukje vlees.
De beentjes van het lamsvlees verbranden snel in de oven, door de kleine restjes vlees die aanwezig zijn op de botjes. Of je kuist de botjes mooi op met een mesje tegen het verbranden. Dat toch redelijk wat werk is. Of je doet rond ieder botje wat aluminiumfolie, zo verbranden de botjes ook niet. Dit is natuurlijk enkel voor het oog, maar een mooi bord is toch ook belangrijk!