Moussaka met linzen en bonen
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Moussaka met linzen en bonen
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
  • 75 g gedroogde groene linzen
  • 2 rode uien fijn gesnipperd
  • 2 teentjes look geperst
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 stengels selder in brunoise
  • 2 preien fijn gesneden
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 400 g tomaten blokjes
  • 50 ml witte wijn
  • 250 g witte bonen uitgelekt gewicht
  • 1 koffielepel gedroogde Provencaalse kruiden
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 300 g yoghurt
  • 2 eitjes
  • geraspte parmezaan blok
  • verse basilicum
  • olijfolie
  • 2 aubergines
  • grof zout
Porties: personen
Instructies
  1. Kook de linzen in gezouten water, ongeveer 30 minuten. Dit kan verschillen naargelang het merk van linzen, proeven is de boodschap! Giet ze af en spoel ze direct onder koud stromend water.
  2. Snij de aubergine in ronde plakjes van 1 cm, leg ze op een ovenplaat en bestrooi met grof zout aan beide kanten. Laat ze 20 minuten staan. Spoel het zout eraf en dep ze droog.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe een geut olijfolie in een kookpot en stoof er de ui en de look in glazig.
  5. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee aan.
  6. Doe nu de prei, de selder en paprika erbij laat op een zacht vuurtje mee aanstoven.
  7. Bevochtig met de witte wijn en de tomatenblokjes. Kruid met zwarte peper uit de molen, zout, Provençaalse kruiden en oregano. Zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje sudderen tot de groentjes beetgaar zijn.
  8. Grill de aubergines in een grillpan. Besmeer ze met olijfolie en kruid ze lichtjes met wat witte peper.
  9. Open de witte bonen en doe ze in een vergiet, spoel ze onder koud water.
  10. Wanneer de groenten beetgaar zijn voeg je de linzen en de bonen toe. Proef, kruid bij indien nodig.
  11. Maak de topping: roer de eitjes los en roer ze onder de yoghurt. Kruid met pezo en een beetje parmezaan.
  12. Neem een ovenschaal en doe de helft van de groentesaus erin, daarop aubergines, dan de rest van de groentjes en eindig met de aubergines. Overgiet met de topping van yoghurt. En werk af met geraspte parmezaan.
  13. Zet 20 minuten in de oven of tot de topping mooi is gekleurd.
  14. Schep op de borden en werk af met wat basilicum. Serveer eventueel met een stukje brood.
Notities

Linzen behoren tot de peulvruchten en zijn plat halfrond. Ze bestaan in verschillende kleuren zoals groen, rood, zwart, wit, oranje en bruin. Je kan ze gebruiken voor salades, tajine of om een soep in te dikken.

 

 

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne