Tong op Oostendse wijze
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediƫnten
  • 4 tong op de graat
  • 1doosje ongepelde garnalen
  • 2 sjalotjesfijn gesnipperd
  • 250g champignonsin schijfjes gesneden
  • beetje citroensap
  • 20ml vermoutbv Noilly prat
  • 200ml droge witte wijn
  • 200ml visfond
  • 200ml culinaire room
  • pezo
  • 1handje peterseliefijn gesnipperd
  • ovenfrietjes
  • 5noten boter
  • blanke roux
Instructies
  1. Pel de garnaaltjes.
  2. Stoof de sjalot glazig in een diepe pan in een noot boter.
  3. Voeg de champignons toe en blus met de vermout, laat even verdampen.
  4. Doe er de visfond en de witte wijn bij, laat tot de helft inkoken.
  5. Voeg de room toe en laat weer wat inkoken, kruid het geheel af met pezo en citroensap. Bind de saus een beetje in met blanke roux.
  6. Bak de ovenfrietjes zoals aangegeven staat op de verpakking.
  7. Kruid de tong met pezo.
  8. Zet de pan op het vuur en verhit goed wat boter, bak de vis aan beide zijden mooi bruin, oversaus regelmatig met de hete boter.
  9. Leg de vis op de borden met de saus en de frietjes, werk af met de handgepelde garnaaltjes en peterselie.
Notities

De garnaalpantser kan je in de diepvries bewaren om later fond van te trekken.

Tong is ook lekker met puree!

Vis met een graat is veel smaakvoller dan een visfilet.