Vol au vent van kippenbillen
Recept Afdrukken
Porties
6 à 8 personen
Porties
6 à 8 personen
Vol au vent van kippenbillen
Recept Afdrukken
Porties
6 à 8 personen
Porties
6 à 8 personen
Ingrediënten
Voorbereiding kippenbillen
  • 2 kg kippenbillen
  • 2 uien gepeld en in 4 gesneden
  • 2 tenen look gepeld en gekneusd
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm
  • 2 takken selder in drie gebroken
  • pezo
Overige
  • 500 g bereid gemengd gehakt
  • 1 kg champignons zuiver gemaakt en in vier gesneden
  • 2 nootjes boter
  • 100 ml room
  • 1 citroen
  • peterselie fijn gehakt, afwerking
  • 6 à 8 bouchees aantal personen
  • boter voor de roux
  • bloem voor de roux
Porties: personen
Instructies
  1. Leg de kippenbillen in een grote kookpot met daarop de ui, de look, de selder, het laurierblad en de tijm. Vul tot boven met water en kruid met pezo. Breng aan de kook en laat verder garen op een zacht vuurtje. Dit duurt ongeveer 40 minuten, laat de billen afkoelen in de bouillon.
  2. Rol ondertussen balletjes van het gehakt. Breng gezouten water aan de kook. Kook hierin de gehaktballetjes tot ze komen boven drijven. Haal ze uit met een schepspaan en zet opzij.
  3. Bak de champignons in een pan met boter en kruid met pezo. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  4. Verwarm de oven op 170 graden.
  5. Haal nu de billen uit de bouillon. Zeef de bouillon, hou de bouillon bij!!!
  6. Haal het vel van de billen en gooi weg. Het vlees pluk je van de beentjes en leg in de kom bij de balletjes.
  7. Smelt boter in een groter kookpot en voeg bloem toe, laat drogen op het vuur. Doe er nu de gezeefde kippenbouillon bij tot je een mooi gebonden saus hebt. Denk eraan dat je redelijk wat boter mag gebruiken, we hebben hier heel wat vlees om toe te voegen, dus we hebben veel saus nodig!
  8. Zet de bouchees 7 minuten in de oven.
  9. Doe nu de kip, de balletjes en de champignons in de saus. Roer de room er onder en breng op smaak met pezo. Juist voor het opdienen roer je er het citroensap onder.
  10. Lekker met frietjes en een frisse salade.
Notities

Ik neem ongeveer evenveel boter en evenveel bloem om een roux te maken.

Citroen voeg je op het laatste toe, wanneer je de massa weer opwarmt verdwijnt het frisse van de citroen weer!

Simpel gerechtje, maar stiekem toch wel wat werk aan, zeker de moeite waard zo lekker.

Wil je het volledig met gevogelte, neem dan voor de balletjes kippengehakt.

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne