Witte voetselder in tomatensaus met gehaktballetjes
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediënten
Tomatensaus
  • 1geut olijfolie
  • 3kleine rode uienfijn gesnipperd
  • 1tak selderin blokjes
  • 2 wortelsin blokjes
  • 7 champignonsin stukjes
  • 140g tomatenpuree1 groot blikje
  • 1fles tomatenpasata
  • 400g fijne tomatenblokjespolpa van mutti, Albert Heijn
  • 1 kruidentuiltjetijm, rozemarijn, laurier en peterseliestengels
  • 1el oregano
  • 1koffielepel harissa
  • 1koffielepel kippenbouillon poeder
  • 1koffielepel kippenbouillonvloeibaar van Knorr
  • 1geut balsamico
  • 1el fijne kristal suiker
Gehaktballetjes
  • 1kg gemengd gehaktvarkens-runds, hiervan maak je ongeveer 24 balletjes
  • 200g paneermeel
  • 1 eitje
Aardappelpuree
  • 15middelgrote aardappelenbintjes
  • 1noot boter
  • 1geut melk
  • pezono
overige ingrediënten
  • 2potten voetselder
  • 1handjes peterseliefijn gehakt
Instructies
  1. Maak de tomatensaus: Stoof de ui aan in wat olijfolie. Voeg er de selder, wortel en champignons aan toe en stoof mee aan. Nu mag de tomatenpuree erbij en bak eventjes mee. Doe er de passata bij, vul de lege fles met 1/3 water, schud goed en voeg bij de saus. Doe nu alle andere ingrediënten voor de saus erbij en laat op een zacht vuurtje 20 minuten pruttelen.
  2. Maak de gehaktballetjes: Meng het gehakt met het ei en paneelmeel. Kneed en meng goed onder elkaar. Maar er balletjes van, tussen de 40 en 50 gram gehakt per balletje.
  3. Zet een grote pot met gezouten water op. Kook de balletjes totdat ze allemaal bovendrijven. Haal ze uit het water met een schepspaan.
  4. Haal het kruidentuiltje uit de tomatensaus. Mix de tomatensaus en haal indien gewenst de saus door een zeef, dan is de saus nog gladder.
  5. Leg er nu de gehaktballetjes in de tomatensaus en gaar ze hierin verder.
  6. Als laatste leg je er de voetselder bij. Leg deze er niet te lang op voorhand in, want dan valt hij uit elkaar.
  7. Maak de puree: Kook de aardappelen gaar in gezouten water en stamp de aardappelen met de pureestamper fijn. Roer er wat boter en melk door en kruid met pezono naar smaak. Roer er nog eens goed door met de garde om een smeuïge puree te verkrijgen.
  8. Dresseer op de borden en werk af met wat peterselie.
Notities

Dit is een recept van mijn moeder, wij aten dit thuis regelmatig en ik vond dat toen zo lekker dat ik dacht: ‘dit receptje mag niet ontbreken’.

Echt een hartverwarmend wintergerechtje, simpel en lekker.

Serveer ongeveer 4 balletjes per persoon, vries de rest in. Makkelijk voor een volgende keer.