Witte voetselder in tomatensaus met gehaktballetjes
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Witte voetselder in tomatensaus met gehaktballetjes
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Tomatensaus
  • 1 geut olijfolie
  • 3 kleine rode uien fijn gesnipperd
  • 1 tak selder in blokjes
  • 2 wortels in blokjes
  • 7 champignons in stukjes
  • 140 g tomatenpuree 1 groot blikje
  • 1 fles tomatenpasata
  • 400 g fijne tomatenblokjes polpa van mutti, Albert Heijn
  • 1 kruidentuiltje tijm, rozemarijn, laurier en peterseliestengels
  • 1 el oregano
  • 1 koffielepel harissa
  • 1 koffielepel kippenbouillon poeder
  • 1 koffielepel kippenbouillon vloeibaar van Knorr
  • 1 geut balsamico
  • 1 el fijne kristal suiker
Gehaktballetjes
  • 1 kg gemengd gehakt varkens-runds, hiervan maak je ongeveer 24 balletjes
  • 200 g paneermeel
  • 1 eitje
Aardappelpuree
  • 15 middelgrote aardappelen bintjes
  • 1 noot boter
  • 1 geut melk
  • pezono
overige ingrediënten
  • 2 potten voetselder
  • 1 handjes peterselie fijn gehakt
Porties: personen
Instructies
  1. Maak de tomatensaus: Stoof de ui aan in wat olijfolie. Voeg er de selder, wortel en champignons aan toe en stoof mee aan. Nu mag de tomatenpuree erbij en bak eventjes mee. Doe er de passata bij, vul de lege fles met 1/3 water, schud goed en voeg bij de saus. Doe nu alle andere ingrediënten voor de saus erbij en laat op een zacht vuurtje 20 minuten pruttelen.
  2. Maak de gehaktballetjes: Meng het gehakt met het ei en paneelmeel. Kneed en meng goed onder elkaar. Maar er balletjes van, tussen de 40 en 50 gram gehakt per balletje.
  3. Zet een grote pot met gezouten water op. Kook de balletjes totdat ze allemaal bovendrijven. Haal ze uit het water met een schepspaan.
  4. Haal het kruidentuiltje uit de tomatensaus. Mix de tomatensaus en haal indien gewenst de saus door een zeef, dan is de saus nog gladder.
  5. Leg er nu de gehaktballetjes in de tomatensaus en gaar ze hierin verder.
  6. Als laatste leg je er de voetselder bij. Leg deze er niet te lang op voorhand in, want dan valt hij uit elkaar.
  7. Maak de puree: Kook de aardappelen gaar in gezouten water en stamp de aardappelen met de pureestamper fijn. Roer er wat boter en melk door en kruid met pezono naar smaak. Roer er nog eens goed door met de garde om een smeuïge puree te verkrijgen.
  8. Dresseer op de borden en werk af met wat peterselie.
Notities

Dit is een recept van mijn moeder, wij aten dit thuis regelmatig en ik vond dat toen zo lekker dat ik dacht: 'dit receptje mag niet ontbreken'.

Echt een hartverwarmend wintergerechtje, simpel en lekker.

Serveer ongeveer 4 balletjes per persoon, vries de rest in. Makkelijk voor een volgende keer.

 

Ik weet het:

niets is zo storend als zo’n venstertje wanneer je een site verlaat!

Maar naast het delen van mijn recepten, wil ik je laten kennismaken met mijn andere passie, nl. het Zuid-Franse plattelandsleven, waar ik bijna 4 maanden per jaar woon. Ik verhuur in het kleine dorpje Entrecasteaux  deze vakantiewoning.

Zonnige groetjes, Tinne